Høringsuttalelse - Retningslinjer for tilskuddsforvaltning i Den norske kirke
Profesjonsforbundet Spir har avgitt høringsuttalelse til Kirkerådets forslag til retningslinjer for tilskuddsforvaltning i Den norske kirke. Forslagene til retningslinjer er vage og utydelige og skaper uklarhet og usikkerhet, mener Spir.
Spir har avgitt høringsuttalelse til Kirkerådets forslag til retningslinjer for tilskuddsforvaltning i Den norske kirke. Kirkemøtet vedtok i 2024 at en aktivitetsmodell skulle legges til grunn i tilskuddsforvaltningen. Høringsnotatet fra Kirkerådet rommer forslag til retningslinjer for en slik tilskuddsforvaltning.
Hovedsynspunkter i høringsuttalelsen
Når nå tre ulike tilskuddsordninger slås sammen til én, er Spir opptatt av at ordningen for tilskuddsforvaltning skal sikre midler til henholdsvis diakoni og kirkelig undervisning på dagens nivå, og ikke medføre omfordeling mellom disse formålene.
Uklare og vage kriterier
Det utsendte forslaget mangler konkrete kriterier for hva som skal kunne føre til endring i tilskudd. Den foreslåtte operasjonaliseringen av tilskuddsforvaltningen skaper uklarhet og usikkerhet. Det er ikke klart hvordan aktivitet og endringer i aktivitet skal måles og verdsettes, og heller ikke hvordan hensynet til faste stillinger skal vektes og ivaretas. Det skaper inntrykk av at bispedømmerådets vurdering blir skjønnsmessig. Spir ser ikke at hensynet til forutsigbarhet og stillingsvern er godt nok ivaretatt med en så vag og utydelig ordning.
Lite tjenlig prosedyre
En modell som i tillegg til årlig rapportering baseres på aktivitetsplanlegging i november året før, blir unødig byråkratisk og svarer ikke til hensiktsmessig arbeidsmåte i lokalmenighetene, særlig når det gjelder diakonifeltet. Vi frykter at den foreslåtte modellen kan hemme kreativitet og innovasjon.
Spir mener derfor forslagene til prosedyrer for mulig justering av tilskudd er lite tjenlige.
Spir mener at den foreslåtte ordningen som er basert på aktivitetsplanlegging og -rapportering vil kunne dreie fokus og måten man arbeider på lokalt, og bli særlig inngripende på diakonifeltet i forhold til etablerte arbeidsmåter. Å være kirke handler om mer enn aktivitet som kan telles og rapporteres, men også om at kirken er nærværende når mennesker virkelig trenger det.
Spir ønsker en forvaltning ut fra mer objektive kriterier for fordeling, noe som vil kreve andre prosedyrer.
Stillinger og kompetanse
Spir mener tilskuddsforvaltningen og -fordelingen ikke kan baseres på aktivitetsrapportering alene, og mener at det må være økonomirapportering i tillegg. Spir ønsker at det også rapporteres på stillinger og kompetanse i stillinger. Spir mener prosedyrene ikke bidrar i tilstrekkelig grad til å sikre kompetanse i tråd med Kirkemøtets kvalifikasjonskrav. Vi mener det er stor fare for at ordningen vil bidra til å bygge ned stillinger og kompetanse på undervisnings- og diakonifeltet.
Kompetanseutvikling
Spir foreslår at en andel av tilskuddet som er tenkt avsatt til strategiske satsinger, settes av til nasjonale og regionale kompetanseutviklingstilbud. Dette vil gi biskopene handlingsrom til å se til at vigslede medarbeidere blir gitt tilbud om og får tilrettelagt for kompetanseutvikling.
Kvalifiseringsmidler og lønnstilskudd
Ordningen med kvalifiseringsmidler er et nødvendig og viktig tiltak for å bidra til ønsket kompetanse i stillinger innen diakoni og kirkelig undervisning.
Ordningen med lønnstilskudd kan kompensere noe for svakhetene i aktivitetsmodellen med å sikre og ivareta kompetanse i stillinger, men gir samlet sett ikke tilstrekkelig sikring av dette.
Andre nyheter om høringsuttalelser, kirke
Høringsuttalelse - Retningslinjer for tilskuddsforvaltning i Den norske kirke
Profesjonsforbundet Spir har avgitt høringsuttalelse til Kirkerådets forslag til retningslinjer for tilskuddsforvaltning i Den norske kirke. Forslagene til retningslinjer er vage og utydelige og skaper uklarhet og usikkerhet, mener Spir.