Veiledning til pensjonerte prester
som gjør tjeneste i kirken

Veiledning til pensjonerte prester
som gjør tjeneste i kirken
Veiledning til pensjonerte prester som gjør tjeneste i kirken

Mange pensjonerte prester ønsker å gjøre tjeneste i kirken, enten det er som enkeltoppdrag eller lengre vikariater. I den forbindelse reises det ofte noen praktiske spørsmål. På denne siden finner du noe veiledning.

Du kan også ta kontakt med Spirs sekretariat for oppfølgende spørsmål eller henvende deg til av

Pensjonisters tjeneste

Pensjonister som tar kortere og lengre vikaroppdrag bidrar vesentlig til Den norske kirkes tjenester. Basert på senere års tall anslår vi at pensjonistenes tjenester samlet sett utgjør mellom 60 og 90 årsverk.

Som fagforening ønsker vi ryddige lønns- og arbeidsforhold også for pensjonister.  Erfaringen tilsier at praksis kan variere noe fra bispedømme til bispedømme.   

Fra og med 01.01.25 er satsen for pensjonistlønn kr. 258,- pr. time (i 2024 var det 245,- pr time). Dersom det mottas ytelse etter denne satsen, får det ikke konsekvenser for pensjonsytelsen fra Statens Pensjonskasse (SPK) for de som er medlem der. Oppdatert informasjon for personer som er medlem i KLP når de går av med pensjon kommer.  

For enkelttjenester se satser i Vikaravtalen (Særavtale om godtgjøring for enkelttjenester). Du kan også ta kontakt med prost og det aktuelle bispedømmekontoret for videre informasjon.

Kirkerådet har overlatt til det enkelte bispedømme å avgjøre bruk av enkeltpersonforetak.  Kirkerådet har opplyst at alle bispedømmer godtar bruk av ENK. Det er  laget sentrale rutiner som tilrettelegger for hvordan pensjonister kan fakturere sine oppdrag ved bruk av enkeltpersonforetak når det er avtalt med det aktuelle bispedømmet. Utgangspunktet for honorering vil også i disse tilfellene være satsen for pensjonistlønn eller stykkprissatsen for utførelse av enkelttjenester.

Det skal inngås en kontrakt mellom enkeltpersonforetaket og det enkelte bispedømme før fakturering fra enkeltpersonforetak kan finne sted.

Ordningen med enkeltpersonforetak har den fordel ved seg at man anses som næringsdrivende noe som gir mindre utfordringer inn mot SPKs regelverk.

For nærmere informasjon om reglene for drift av ENK viser vi til Skatteetaten:

 

Husk at for å opprette ENK må du oppfylle vilkårene for å være næringsdrivende:

 

Det er nedsatt et partssammensatt utvalg mellom Kirkerådet og fagforeningene hvor vilkår og rammer for pensjonisters vikartjenester er et av temaene som diskuteres.  Vi vil komme tilbake med mer informasjon når utvalgsarbeidet er sluttført.

 

Dersom du er medlem i SPK bør du være oppmerksom på at SPK i utgangspunktet kun anerkjenner avlønning etter statens satser for pensjonistavlønning.  Lønn utover dette kan derfor gi avkortning i pensjon. 

Dersom ditt omfang av tjenester og oppdrag øker ut over det rent sporadiske eller du skal inngå avtale om vikariat som går over tid er det viktig å få klarlagt at du holder deg innenfor gjeldende regler.  Sjekk gjerne ut med SPK i tillegg til arbeidsgiver. Spir kan ikke gi fullverdige og sikre svar på slike utfordringer.

Som fulltidsvikar kan du også møte på utfordringer knyttet til overtid eller hvis du tar enkelttjenester i tillegg til vikariatet. I disse tilfellene må det sørges for nødvendige avklaring på forhånd da dette går utenfor «systemets rammer».

For deg som er født i 1962 eller tidligere og har AFP fra SPK
Har du gått av med AFP bør du utvise stor varsomhet ved å ta lønnet oppdrag i tillegg. SPK har 01.01.25 en toleransegrense på kr 32.247,- i ekstra inntekt per år.

Du bør ikke spekulere i denne da overskridelse medfører avkortning pensjonsytelsen. Vær oppmerksom på at inntekt i dette tilfellet ikke bare er lønn, men også andre ytelser slik som den skattepliktige delen av kilometergodtgjørelse for tjenestereiser. Be gjerne SPK om veiledning.

For deg som er født i 1963 eller senere og/eller går av med AFP fra KLP
Her vil det komme oppdatert informasjon etter hvert. Be gjerne SPK eller KLP om veiledning.

Før du undertegner en kontrakt om vikaroppdrag bør du sørge for å få avklart vilkår og forventninger. Det er lettere å nå fram med krav knyttet til lønns- og arbeidsvilkår i forkant enn etter at tjenesten er gjennomført. Da er du også tryggere på at du og arbeidsgiver har samme oppfatning av avtalen dere inngår.

Vi har samlet de viktigste sjekkpunktene her

 

Per Hostad, Presteforeningen, Foto Ann Elin Wang

Arbeidsrett. Personalsaker. Pensjonsspørsmål. Tjenesteboliger.

per.hostad​@spirprofesjon.no 952 25 800